Wat hoort er allemaal op een CV?

Een goed CV bevat essentiële informatie die duidelijk en overzichtelijk is gepresenteerd, zodat recruiters snel kunnen zien wat ze willen weten. Hieronder staan de absolute must-haves voor je CV.

1. Persoonlijke Informatie:

  • Volledige naam
  • Functietitel (die aansluit bij de gewenste functie)
  • Woonplaats
  • Geboortedatum
  • E-mailadres
  • Telefoonnummer
  • Je nationaliteit
  • Of je in het bezit bent van een rijbewijs en/of auto
  • Eventueel je geslacht
  • Eventueel je burgerlijke staat.

2. Inhoudelijke Informatie:

  • Opleidingen
  • Werkervaring en stages
  • Cursussen en certificaten
  • Vaardigheden
  • Vrijwilligerswerk, cursussen, trainingen, nevenactiviteiten
  • Talenkennis
  • Hobby’s
  • Referenties (indien nodig)

Alle persoonlijke informatie netjes onder elkaar.
Zorg ervoor dat alle persoonlijke informatie overzichtelijk onder elkaar staat. Vergeet niet je woonplaats in te vullen. Het is belangrijk dat je woonplaats specifiek genoeg is om een idee te geven van je locatie (bijvoorbeeld: Leidsche Rijn, Utrecht). Je exacte adres hoe je niet persé te vermelden, een wijknaam en provincie zijn al voldoende. Vermeld ook of je in het bezit bent van een rijbewijs en/of eigen vervoer (bijvoorbeeld: rijbewijs B en eigen auto).

Een foto op jouw CV is niet vereist, maar het geeft ons wel een goed beeld van wie jij bent. Kies jij ervoor om een foto op jouw CV te plaatsen, houd dan rekening met de volgende richtlijnen:

  1. Kies een foto met een rustige achtergrond die je vanaf je schouders tot je hoofd laat zien.
  2. Vermijd het gebruik van een selfie, vooral geen selfie in de auto, omdat dit niet professioneel overkomt.

Daarnaast is het belangrijk geen heel boekwerk van jouw CV te maken. Beperk jouw CV tot maximaal 2 pagina’s.

Je functieprofiel.
Je (functie)profiel zet je onder je naam en functietitel en boven je werkervaring.

In je profiel beschrijf waarom je geschikt bent voor de functie. Vertel onder andere:

Wie je bent en wat je drijft in je werk, wat voor soort werk jou interesseert of welke doelgroep jou aanspreekt. Vertel over je persoonlijke eigenschappen en relevante vaardigheden die je bezit. Zorg ervoor dat je functieprofiel een inzicht geeft in je karakter en motivatie, waardoor recruiters een beter beeld krijgen van jou als potentiële kandidaat.

Werkervaring
Alleen relevante werkervaring dient te worden vermeld. In de zorgsector is het niet noodzakelijk voor een recruiter om te weten dat je ervaring hebt in een supermarkt. Vermeld daarom enkel de zorg gerelateerde ervaringen die je hebt opgedaan. Zet je meest recente ervaring bovenaan.

Als zzp’er werk je op diverse locaties. Zet niet allen op je CV: “zzp 2019-heden”. Geef in plaats daarvan gedetailleerde informatie over de verschillende uitzend- of bemiddelingsbureaus waarmee je hebt samengewerkt, evenals de specifieke zorginstellingen waar je via hen hebt gewerkt. Beschrijf ook de functies die je hebt ingenomen, met een korte toelichting over de bijbehorende taken.

Voorbeeld:
Naam werkgever/instelling | jaar-jaar
Functie die je hebt uitgevoerd.
Ik was verantwoordelijk voor…

Opleidingen en cursussen.
Vermeld  alle opleidingen die je hebt gevolgd. Zet er ook bij of je deze hebt behaald! Zet bij de opleiding waar je nog mee bezig bent, niet ”-heden”, maar maak een inschatting in welk jaar je de opleiding gaat afronden.

Voorbeeld:
Naam school/instituut + Niveau  |  jaar-jaar
Naam opleiding (behaald/niet behaald)

Vaardigheden
Als je essentiële vaardigheden beheerst die absoluut niet mogen ontbreken op je CV, beperk dan de lijst tot de belangrijkste. Wees selectief bij het kiezen van vaardigheden en wees je bewust van de betekenis en inhoud van elke vaardigheid die je vermeldt. Vaardigheden kunnen onder meer computerprogramma’s omvatten die je beheerst, talen die je spreekt en natuurlijk persoonlijke eigenschappen die relevant zijn voor de functie.

Referenties
Zorg ervoor dat je minstens twee referenties hebt die je kunt benaderen, zelfs als je ze niet standaard op je CV vermeldt. Vraag altijd toestemming aan de persoon voordat je hen als referentie opgeeft. Als een recruiter contact opneemt met een referent die niet op de hoogte is gebracht, kan dat onprofessioneel overkomen en de indruk wekken dat er sprake is van gebrek aan voorbereiding. Hoe zet je dit overzichtelijk op je CV?

Voorbeeld:
Naam referent, functie van de referent. Naam van het bedrijf/de instelling.
06-nummer
E-mailadres

Je document een naam geven
Je wilt je CV-bestand een naam geven die gemakkelijk te identificeren is en waardoor recruiters je snel kunnen terugvinden. Begin met je volledige naam. Voeg een beschrijvende term toe zoals “CV” of “Curriculum Vitae”. Door je CV op deze manier te benoemen, vergroot je de kans dat recruiters je gemakkelijk kunnen terugvinden en onderscheiden van andere kandidaten.

Voorbeeld:
CV_Voornaam_Achternaam

Check, check, dubbel check
Als je denkt dat je alle benodigde informatie op je CV hebt staan, is het altijd verstandig om deze nog eens goed door te nemen op spel- en taalfouten en om te controleren of je daadwerkelijk alle relevante informatie hebt opgenomen. Het is ook een goed idee om iemand anders je CV te laten nakijken, aangezien een frisse blik vaak fouten kan opsporen die je zelf hebt gemist.

Door zorgvuldig te controleren en eventuele aanpassingen aan te brengen voordat je je CV indient, vergroot je de kans dat het een professionele en foutloze indruk maakt op recruiters. Dit kan je helpen om jezelf effectiever te presenteren en je kansen op het verkrijgen van de gewenste positie te vergroten.